Physis: Pilates 30 min<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aetheris: ”Hiljaa hyvä tulee.” - Kukalie

 

Kiristin eilen korsettiani - tein puolen tunnin pilates-harjoituksen. Ko. Harjoitusmuoto taitaa tällä hetkellä olla jonkinasteinen hittilaji, mutta jos joku ei sitä vielä tunne voisi sitä lyhyesti kuvata harjoitukseksi, joka keskittyy keskikropan syviin lihaksiin. Äkkipäätä harjoitusta voisi sanoa rauhalliseksi, eikä siinä ensialkuun tule edes hiki mutta siinä onkin koko lajin jippo. Olen tehnyt ko. harjoituksia tasaisen epäsäännöllisesti  noin vuoden ajan ja aluksi en todellakaaan ymmärtänyt, mistä on kyse: makoilua lattialla, käsien heiluttelua, navan puristamista selkärankaan ja selkärangan painamista lattiaan. Välillä isompia puristuksia vatsalla tahi hoovereita kyynärnojassa mutta pääasiassa kuitenkin rauhallista ja pientä liikehdintaa paikoillaan- Ei siis todellakaan miehisä raivoa silmät kiiluen ja otsasuoni pullottaen. Kokemuksen myötä rupesin kuitenkin ymmärtämään hitaiden liikkeiden salkavalan tehon kun pulssi nousi käsiä heiluttaessa ja hiki puski pintaan väkisin. Nykyään olenkin tämän harmonisen kärsimyksen vankkumaton kannattaja.

 

Miksi tällainen vaalipuhe pilateksen riemuista...? Usein sanotaan että monipuolinen liikunta on hyvästä sillä eri lajit rasittavat kehoa eri tavoin, jolloin kehon tasapaino säilyy. Mutta onko olemassa lajia, joka tukee mahdollisimman montaa liikunnan muotoa ja eloa  hikihelvetin ulkopuolellakin. Mielestäni pilates on hyvin lahellä tätä. Lyhyesti voin luetella asioita, joissa uskon pilateksen vahvistaman keskikehon ja parantuneen kehonhallinan tuoneen hyötyjä:

 

·         Melonta: Ryhdikkäämpi asento ja parempi yläkropan hyödyntäminen melontaliikkeessä

·         Uinti: Keskikropan ja peffan pitäminen mahdollisimman lähellä vedenpintaa

·         Juoksu: Ryhdikäs juoksuasento (etukumaran välttely)

·         Spinni / Pyöräily: Napakampi asento, selän kuormituksen vähentyminen

·         Läppärin nakuttelu: Istuma-asennon parantuminen

 

Pilateksen sukupuolisosiaalistasaarvollisena hyötypuolena täyty vielä kaikille miehille mainita että kaiken edellä esitetyn lisäksi olen Pilates tunnilla saanut vähintäänkin sympaattista huomiota pelkästään sen kuuluisan Y-kromosomin vuoksi /hyyymy/. Kaikki edelläoleva siis vinkkinä ja mainoksena  jokaiselle joulun jälkeistä kinkkulaatikkokrapulaa kärsivälle.